Zumba

Zumbans bakgrund
Zumba är en otroligt populär träningsform som tagit välden med storm. Det är en dansbaserad träning som kombinerar aerobiska övningar med dans till främst latinamerikans musik. Träningsformen kom egentligen till av en slump i Colombia av Alberto ”Beto” Perez. Dansläraren Beto höll i olika dansklasser, men även aerobicspass. En dag när han skulle hålla i ett aerobicspass insåg han att han hade glömt musiken till passet. Han tog då ett kassettband med blandad latinamerikansk musik som han hade i bilen och improviserade en klass med olika danssteg. Detta blev en enorm succé och han fortsatte att använda sig av konceptet. Det var dock inte förrän han började turnera i USA som träningsformen fick namnet Zumba.

 

Dagens Zumba ger fler alternativ
Idag går det att njuta av träningsformen på de flesta gym och dansstudios, men det går också att beställa hem DVD-skivor för att träna hemma. Passen har också utvecklas från att enbart vara ett rent danspass utan redskap till ett flertal olika versioner. Idag finns det Zumba för allt från barn till nybörjare och avancerade. Redskap såsom stol och hantlar används vid vissa pass och det finns även pass som specifikt tränar en viss muskelgrupp, exempelvis lår- och magmuskler.

 

Zumban ger träningsresultat
Idag kan man läsa oändliga mängder av artiklar på nätet som visar vilka fantastiska träningsresultat olika personer har fått genom träningsformen. Många uppger att deras goda träningsresultat beror på att träningsformen framförallt känns rolig. De upplever inte att de tränar utan uppger att de bara har roligt tillsammans. Detta har lett till att många har börjat och fortsatt med träningen, samtidigt som det har skapats en hel livsstil kring Zumban.

 

Zumba består av fyra grundrytmer
Stommen i alla Zumbapass är de fyra grundrytmerna Salsa, Merengue, Cumbia och Reggaeton. Utöver dessa rytmer förekommer även Samba, Flamenco och Disco. Det som utmärker Salsa är den komplexa musiken av flera olika rytminstrument som spelar speciella rytmmönster. Merengue är i sin tur en sensuell musik som kommer från Dominikanska republiken. Musiken har komplexa rytmer som oftast spelas på traditionella instrument. Cumbia kommer ursprungligen från Colombia och typiska instrument för musikstilen är trumpet, saxofon, trombon och keyboard. Den sista grundrytm är reggaeton och är en musikstil som har influerats av reggae, electronica, US-rap och latinamerikanska musikstilar.

Zumba 2