Kettlebells

Om kettlebells och kettlebellsträning

 
Kettlebells har blivit en enorm succé både som träningsredskap och som träningsform och det är inte svårt att förstå varför. Detta redskap, som ser ut som en kanonkula med handtag, gör det möjligt att träna hela kroppen på ett unikt sätt. Målsättningen med träningsformen är att träna styrka, kondition, balans, koordination, snabbhet och reflexer.

 

Komplett workout med kettlebells
Att träna Kettlebells är väldigt tidseffektivt. Man tränar flera olika muskelgrupper samtidigt och träningsformen ställer höga krav på det kardiovaskulära systemet. Detta gör att det räcker med att utföra ett begränsat antal övningar för att få en komplett workout. Eftersom konditionen tränas samtidigt så behöver man heller inte avsätta tid för konditionsträning.

 

Att träna med Kettlebells är som att träna med fria vikter. Kettlebells ställer större krav på koordination och smidighet än vad traditionella maskiner gör. När du exempelvis gör en Kettlebell-swing tränar du muskelgrupperna i benen, ryggen, coren och axlarna. Samtidigt förbättras balansen, koordinationen och rörligheten i en och samma rörelse. Kettlebells ger även bättre kondition eftersom många muskler engageras samtidigt. Detta ställer högre krav på hjärta och lungor som måste pumpa fortare och hårdare för att syresätta kroppen.

 

Andra fördelar med Kettlebellsträning

En stor fördel med träningsformen är att du kan träna var och när som helst. Det finns idag flera sidor som säljer kettlebells så att man kan träna hemma i vardagsrummet eller ta med sig redskapet utomhus. För de som föredrar att träna på gym så erbjuder de flesta gym gruppträning med kettlebell. Det brukar även finns några kettlebells i olika viktgrupper i gymmet för egen träning när man vill slippa att passa särskilda tider för gruppassen.

 

Fördelen med att träna med fria vikter jämför med träningsmaskiner
Kettlebells och träning med fria vikter har flera fördelar jämfört med traditionella träningsmaskiner. Till exempel tränas endast de muskler som utför rörelsen i en benpressmaskin. Dessa muskler är fram- och baksida lår, säte och lite vader. Du tränar exakt samma muskler, men även flera assisterande muskler genom att göra benböjningar och hålla en kettlebell framför kroppen med raka armar. De assisterande musklerna är bland annat:

 

  • Coremuskulaturen och ryggen som ser till att hålla dig upprätt under övningen.
  • Underarmsmuskler och axlarna som håller och parerar kettlebellen under övningen.
  • Stabilisatorerna på in- och utsida lår som ser till att höften hålls parallell under övningen.

 

Detta gör att träning med fria vikter är mer funktionellt och mångsidigt än maskinträning. Maskiner har självklar en funktion i gymmet just på grund av att de tränar så isolerat och är bra för nybörjare. För de som inte har några skador eller speciella behov så är fria vikter i kombination med maskiner ett av de bästa och mest varierande sätten att träna.

Kettlebells 1