Träna med kettlebell

Kettlebell som även kalls girja (stavas på ryska: гиря) var från början en traditionell rysk vikt av gjutjärn som liknande en kanonkula med handtag. Kettlebells har på senare år blivit ett allmänt inslag i alla gym och de flesta träningsanläggningar har ett eget hörn med olika viktklasser.

Mångsidig träning

Man kan träna precis hela kroppen med kettlebell och det är ett otroligt mångsidigt träningsredskap. Man tränar både direkt muskelstyrka som uthållighet och variationer av övningarna går nästan att variera i det oändliga. Det finns många olika träningsprogram man kan följa och en av de mest klassiska grundövningarna är kettlebell-swingen, som tränar stora delar av kroppen. Många anser att redskapet ger en mer funktionell träning än den klassiska hantel-träningen. Enligt undersökningar har förbränner träning med en kettelbell likvärdigt mycket kalorier som vid löpning.

Bra för hemmagymmet

Kettlebell tar inte upp så stor plats i hemmagymmet och man kan med fördel besöka en närliggande park och träna under bar himmel. Vikterna tar heller inte särskilt stor plats och kan förvaras t.ex under en säng. Kettlebells är ett billigt alternativ till många andra träningsredskap som kostar betydligt mer och inte alls tränar kroppen lika allsidigt.

Skonsam träning för rehabilitering

Kettlebells är ett perfekt träningsredskap för att motverka eller rehabilitera skador, bara man använder dem rätt. Till skillnad mot träning med hantlar och skivstänger, följer många kettlebellövningar en för kroppen mer naturlig rörelse. Det kan i samråd med läkare hjälpa till att förebygga olika skador, t.ex knäskador eller sjukdomar, som artros i knä. Med kettlebellträning förbättrar du din hållning och tränar flera muskelgrupper samtidigt, vilket är mer skonsamt än om man koncentrerar sig enbart på en muskel. Träningen berikar också stabiliteten i magmusklerna som är en viktig del av ryggens välmående.

Maximera din förbränning

Tack vare själva utformningen på kettlebellen kan motionären svinga vikten och på så sätt utnyttja träningseffekten mer. Det ökar förbränningen och du får förutom träning av dina muskler även en bra effekt på det kardiovaskulära systemet, med en bättre konditor som följd. Du förbättrar din smidighet och styrka, samtidigt som du under en längre tid håller din puls uppe. Resultatet är blir alltså ett effektivare träningspass.

PT med specialisering på kettlebells

Det finns personliga tränare som specialiserat sig på motionsformen och som kan utveckla en helt unik kettlebellprogram för just dina behov.

Om du tänkt köpa kettlebells

Köper man hantlar vill man ofta ha två hantlar av samma vikt. Med Kettlebell behöver de flesta bara en av varje. Det kan vara bra att börja med en lättare vikt för att lära sig övningarna ordentligt.

Kettlebells finns i olika utföranden och neoprenvikter är ett alternativ till den klassiska ”järnkulan”. De är finns i olika färger och har ofta någon form av mjukare skal.