Kom i form med Kettlebell

Kettlebell är en träningsform som har funnits i över 100 år och härstammar från Ryssland, där det är ett mycket populärt träningsredskap. Det är en funktionell form av träning som på senare år blivit allt populärare i Sverige tack vare det stora intresset för Crossfit. Träning med Kettlebell aktiverar både muskulära och kardiovaskulära systemen via de flexibla helkroppsövningarna. Då träningsformen fokuserar mycket på balans, koordination, uthållighet såväl som styrka och rörlighet så aktiveras hela kroppen. Kettlebellövningar motverkar effektivt åkommor som föranleds av ett inaktivt liv. Övningarna med Kettlebells förbättrar stabilitet och rörlighet i såväl bröstrygg och axlar. Därför är det väldigt bra för de som lider av hopsjunkna axlar och stel bröstrygg. Kettlebell är ett bra sätt att inkorporera ett hälsosamt aktivt liv och samtidigt t. ex. att sluta röka.

Historia

Kettlebell kallas även girja från ryskan och utgörs typiskt sett av en stålkula eller gjutjärn liknande en kanonkula med handtag ovantill. I tävlingsform har den utövats i hela världen i många årtionden och tävlingsmomentet som heter ”en kettlebell ryck” och ”två kettlebell stöt”, som genomförs 10 minuter vardera och går ut på att den som lyckas göra flest repetitioner vinner. Den mest grundläggande övningen i Kettlebell ”swing” brukar ingå som basövning för nybörjare i träningspass. Det anordnas även tävlingar i Sverige, bland annat i samarbetet med Fitness Academy och International Kettlebell Sport (IKSFA).

Kombinering av styrketräning och kondition

Kettlebell erbjuder unika möjligheter till olika slags träningspass och med olika fokus. Vill man träna mer styrka och uthållighet kan man träna mer en-hands-övningar där man tränar med en kettlebell i varje hand, vilket är ett utmärkt sätt att även bygga muskler. Men vill man kombinera både styrka och kondition fungerar Kettlebell även väldigt effektivt i det syftet. Det gjordes en studie där man jämförde två olika grupper där den ena tränade med kettlebells och den andra sprang på löpband. Båda grupperna fick träna lika lång tid och resultatet visade att båda grupperna förbrände lika mycket kalorier men att individerna med kettlebells hade högre puls än de som sprang på löpband. Vilket innebär att man då stärker det kardiovaskulära systemet mycket mer och samtidigt får vi inte glömma att det även stärker och bygger musklerna bättre. Därför kan man betrakta träning med kettlebell som en allt-i-allo-träning som kombinerar styrke- och konditionsträning och fettförbränning.

Tre grymma träningspass

Första övningen – Svingen utövar explosivitet i både nedre och övre delen av ryggen och stärker kärnmuskulaturen, framsidan och baksidan av låren och stussen. Håll isär benen lätt och börja nedifrån och håll kettlebell med båda händerna. Svinga nu redskapet ned och upp i en fin båge.

Andra övningen – Frivändning och press. Träning för hela kroppen. Håll en kettlebell i vardera hand och lyft från golvet och hela vägen över huvudet. Tänk på att hålla ryggen rak i lyftet!

Tredje övningen – ”Turkish get up” är en tuffare kettlebellövning för stabilitet och rörlighet. Du börjar i liggande position, med kettlebell i handen uppsträckt och lyfter den upp ända till stående position och går sedan ner och upprepar.