Träna dig i form med trädgårdsarbete

Alla är inte lika sugna på att släpa sig iväg till gymmet och träna med andra, speciellt inte i coronatider. Men det finns faktiskt andra sätt att hålla sig i form, även fast du inte tror att du faktiskt får motion av det. Ett av de sätten är att påta i trädgården.

När du sår frön i rabatterna, beskär grenar och kvistar, lyfter stora sjok av löv och ställer dig på stegar för att plocka frukt – ja då får du rejält med motion. Prova själv så får du se. Även om du inte har gröna fingrar ännu så kan du få det snabbt och effektivt med skötselråd från wexthuset.com där de hjälper dig med alltifrån blom- och grönsaksodling till annat trädgårdsarbete.

Vad förbränner du vid trädgårdsarbete?

Trädgårdsarbete räknas inte som träning på det sedvanliga sättet men det hör till några av de vardagsuppgifter som gör att du både förbränner kalorier och får motion. Dessutom får du frisk luft på köpet – något som anses som väldigt hälsosamt.

När du jobbar i trädgården kommer du att förbränna upp till 300 kalorier per timme. Men det beror också naturligtvis på hur snabbt och intensivt du arbetar. Tänk dig att du går upp och ner för en stege stup i kvarten och att du böjer dig ner, river av kvistar och grenar och bär dem till komposten fram och tillbaka. Det ger enormt mycket träning, det. För att inte tala om när du klipper gräsmattan med en manuell gräsklippare (inte en sådan där du sitter på och låter maskinen själv sköta jobbet). Nej, du måste kämpa och ta i för att det ska bli någon effekt.

Det är också bra om du arbetar intensivt som vi redan talar om. Att hämta två löv i taget från lövhögen och gå i snigelfat till komposten ger ingen större träning. Ta riktigt tunga lass och ta stora och snabba kliv till lövhögen längst bak i trädgården.

Bygg både muskler och få cardioträning

En stor fördel med just trädgårdsarbete är att du både får rejält med styrketräning och cardio samtidigt. Du bygger alltså upp din muskelmassa samtidigt som hjärtat får arbeta. Och alla som har läst på om träning vet att kombinationen av att både bygga muskler och träna hjärtat ger den allra bästa träningen och förbränningen. Trädgårdsarbetet kommer att aktivera hela din kropp så att även de mindre musklerna får arbeta, dem du ofta inte tänker på att träna på gym.

Stressreducerande på samma gång

Sist men inte minst kommer det faktum att påta i trädgården ge dig frisk luft i lungorna och göra dig mer motståndskraftig mot sjukdomar i det långa loppet om du utövar det kontinuerligt. Men det är också som så att de lärda anser att trädgårdsarbete har en lugnande effekt på kroppen. Dels lär det dig mycket om växter och liv men det gröna och lummiga gör att dina stressnivåer sjunker. Därför rekommenderar många att också göra detta tillsammans med barnen, speciellt om du har barn som är något otåliga i sinnet.