Mental träning

Den mentala träningen slog igenom i Sverige på 80-talet, med hjälp av psykologen Lars Eric-Uhneståhl. Uhneståhl utvecklade träningsband där man fick lära sig att sätta sig i ett självhypnotiskt tillstånd där man är väldigt påverkbar och programmerbar. I ett avslappnat, hypnotiskt tillstånd kan man se sig själv lyckas med målbilder som man har satt upp. Man kan också lyssna på positiva affirmationer om livet och framtiden, som då går direkt in i ens undermedvetna och påverkar hur du fungerar här och nu när du vaknar upp ur transtillståndet. Det kan bland annat vara väldigt effektivt för att optimera förmågan att prestera idrottsliga resultat.

App för mental träning

Nu för tiden finns det givetvis appar till detta. Siiri Julge Alvemyr är mental COACH på företaget Sirge AB. Hon har precis gett ut appen Mental träning – grundkurs. Appen är ett verktyg för att utveckla mental styrka som för att motverka dåligt självförtroende eller förvrängd självbild. Om du vill ladda ner appen och träna upp din mentala hälsa , kontakta Sirge AB på www.sirge.se. Materialet på appen är tänkt som ett träningsprogram som ska utföras 30 minuter om dagen i några månader för att få leda till bestående resultat. Man måste inte utgå ifrån ett problem, utan kan också helt enkelt bara vilja må- och prestera ännu bättre.

Ett strukturerat upplägg

Det mentala träningsprogrammet på appen följer ett strukturerat upplägg. Först tränar man på att slappna av muskulärt och mentalt. Sedan följer självförtroende-,och självbildsträning. Man går sedan över till att visualisera målbilder, samt träna motivation och attityd. Det är samma upplägg Uhneståhl hade på sina träningsprogram som på den tiden fanns på cd-skivor och kassettband. Du kan hitta hans material på Spotify. Siiri Julge Alvemyr hoppas att appen ska hjälpa till att motverka sjukskrivningar och dålig motivation på arbetsplatsen. Hon tror att mental träning kan vara en viktig faktor för att förbättra miljön på en arbetsplats, men att man måste utgå från individen och dess inre mående.