Hathayoga

Behöver du finna din inre balans? Hathayoga är den mest kända formen av yoga och genom att utöva den hittar du både fysisk och psykisk balans. För att utöva yoga behöver du inga mer redskap än en yogamatta och sköna kläder som inte hindrar dig i rörelserna. Du kan hitta träningskläderna på Nike outlet bland annat. Du ska välja mjuka och sköna kläder. Ett par sköna tights är perfekt och du kan välja att ha t-shirt, men ha gärna en lite varmare tröja också då du inte ska frysa under meditationen. Du som inte är förtjust i tights kan använda speciella yogabyxor som ofta är vida och har snörning nedtill.

Du behöver inte prestera

Har du svårt att hitta en träningsform som passar dig? Yoga kan vara en träningsform för dig som har testat allt men har svårt för att verkligen hitta något att trivas med. Det är lätt gjort att hitta undanflykter som att det inte finns tid till träning. Genom att börja med yoga får du ett lugn inom dig som gör att du inte kommer att stressa. Denna träningsform känns inte som ett tvång eller att du måste prestera något. Du deltar i träningen på dina egna villkor. Så den där känslan som kan infinna sig vid andra träningsformer, att andra ser på dig och dömer dina resultat, den behöver du inte bry dig om. Hathayoga passar alla människor oavsett kön, kroppsform eller ålder. Även om man kan utöva yoga på egen hand är det bäst att göra det tillsammans med en lärare i början. Dels för att få instruktioner för hur rörelserna ska göras och dels för att göra det på ett ställe där alla är koncentrerade på yogan. Att göra det hemma på egen hand kan vara svårt då det kan finnas saker som stör dig.

Fördelar med hathayoga

Hathayoga gör att din kropp blir stark, flexibel och mjuk. Effekterna av träningen kommer relativt snabbt, men det är också individuellt hur man känner av resultaten. Eftersom hathayoga bygger upp styrkan och flexibiliteten i musklerna blir det också lättare för energierna att flöda fritt och lättare. Detta i sin tur förebygger sjukdomar och lindrar symptom som vi kan ha på grund av sjukdomar. För att få effekt av yogan är det viktigt att vi är närvarande och observerar vad som händer med kroppen och psyket då vi tränar. Yogans kraft ligger i att vi lär oss att vara närvarande och andas. När du väl har lärt dig övningar kan du göra dem hemma också. Att börja dagen med några övningar är en mycket bra start på dagen. Det är bra att gå på lektioner en eller en par gånger i veckan men att de övriga dagarna även göra dem hemma. Det finns olika typer av yoga och du kan även prova på andra former såsom lyengar, ashtanga eller bikram. Vissa är mer fysiskt krävande än andra.