Bowling

För den som vill lära sig bowla finns det många föreningar och klubbar att vända sig till. Bara i Sverige finns det cirka 250 olika bowlinghallar och sammanlagt cirka 2500 banor. Bowling är en sport och ett intresse som väldigt många människor delar och populariteten växer för varje dag som går. Förr var det vanligast att vuxna män utövade sporten, men idag syns alla olika typer av människor till i bowlinghallarna. Både vuxna och barn kan ta del av bowlingens värd och sanningen är att bowling är en mycket bra träningsform. Det är inte bara kroppen som får arbeta med att få iväg klotet och spräcka käglorna, utan även hjärnan och psyket påverkas mycket positivt. I denna text får du lära dig mer om bowling som sport och träningsform och lära dig vilka regler som gäller i bowling. Förhoppningsvis är du ett riktigt proffs i slutet av detta inlägg, åtminstone i teorin.

Så spelar du

Oavsett om man har spelat bowling tidigare eller inte är man troligtvis bekant med vad sporten går ut på. Bowling spelas på en lång bana där 10 stycken käglor är uppställda i en triangelform vid banans slut. Med hjälp av sitt bowlingklot ska spelaren skjuta bollen över banan och försöka få ned så många käglor som möjligt. Med detta sagt är det rätt tydligt att det inte är den fysiska delen av bowling som är speciellt svår att förstå sig på, utan snarare det poängsystem som man använder sig av. Det är inte bara privata personer som försöker sig på sporten, utan även offentliga. På All Stars Lane fick nämligen Zlatans bowlingkunskaper sättas på prov och dessvärre förlorade han ganska så kraftigt mot Coleen Rooney. För att bli riktigt bra på bowling krävs det en hel del träning och att man har koll på de spelregler som finns. En av reglerna är naturligtvis att man inte får kasta bowlingklotet ut på banan och att man inte får göra ett övertramp.

Bowling som träningsform

Trots att bowling ändå är ett mycket bra sätt att umgås tillsammans med vänner samtidigt som man får en hel del motion, är sporten dessvärre inte det bästa alternativet för den som vill bränna kalorier. Eftersom sporten inte är speciellt aktiv bränner man istället kalorier på en låg hastighet, till skillnad från sporter som ishockey eller fotboll. En studie visar att en människa på cirka 70 kilo med normala matvanor bränner cirka 112 kalorier under 30 minuters bowlande. För att komma upp i någon anmärkningsvärd kaloriförbränning behöver man alltså räkna med att spendera tre aktiva timmar i bowlinghallen. Vill man gå ner i vikt är det alltså inte bowlingsporten som är det bästa alternativet, men det är fortfarande en mycket rolig och underhållande träning som går att utöva professionellt eller bara för skojs skull. De allra flesta bowlinghallar är öppna för alla människor att besöka och vissa verksamheter anordnar även discobowling på helgerna, som en trevlig familjeaktivitet.