Crossfit

Crossfit som träningsform
De senaste åren har Crossfit blivit ett hett begrepp inom träning och antalet utövare växer konstant. Crossfit kan beskrivas som den perfekta kombinationen mellan styrke-, konditions- och smidighetsträning.

 

Vad är Crossfit?
Den grundläggande faktorn för Crossfit är funktionella rörelser som utförs med hög intensitet. Träningsformen handlar om att utföra rörelser som är naturliga för kroppen. Rörelser som våra förfäder utförde dagligen såsom att sitta ner, stå upp, springa, hoppa, lyfta, klättra, knuffa och släpa. Det är få träningsformer som tränar kroppen så allsidigt som Crossfit. Du får verkligen allt – rörlighet, kondition, styrka, uthållighet, snabbhet, explosivitet, smidighet, koordination, precision och balans. Övningarna utförs med skivstänger, kettlebells, räcken, rep, medicinbollar, kroppsvikt och mycket mer. Detta gör att i princip hela kroppen tränas i varje övning vilket medför att risken för obalans i styrka och rörlighet i kroppen minskar dramatiskt.

 

Utvecklande för kroppen
Crossfit är helt klart en utmanande träningsform, men det är samtidigt en träningsform som är enkel för alla att börja med. Kroppen utvecklar och lär sig hela tiden under de olika övningarna vilket gör att resultaten blir bättre. Det är enkelt för utövarna att se sin förbättring eftersom de märker att de hinner med fler repetitioner på samma tid och kan ta tyngre vikter under övningen. Detta är en otrolig drivkraft för motivationen – att hela tiden sträva efter att göra ett bättre resultat än förra gången.

 

Fördelar med att träna Crossfit
Fördelarna med att träna Crossfit är många eftersom hela kroppen tränas varierat. Några av de största fördelarna är:

  • Konditionen förbättras eftersom övningarna utförs i högt tempo vilket gör att kretsloppet i kroppen stärks.
  • Uthålligheten blir bättre eftersom kondition och muskelstyrka tränas simultant.
  • Musklerna blir starkare.
  • Flexibilitet och rörlighet ökar eftersom många övningar ställer höga krav på smidighet.
  • Koordinationen förbättras eftersom träningsformen är bred och har en del komplexa övningar som utförs över flera leder samtidigt.
  • Bättre balans eftersom många övningar har gymnastiska influenser, exempelvis handstående.

 

Tävlingar
Varje år anordnas det flera olika tävlingar i Crossfit över hela världen som man kan kvala in till. Oavsett vilken nivå det handlar om brukas tävlingar uppskattas eftersom att det skapar ett mål att sträva mot för de som tränar Crossfit.  Därtill får man tävla mot andra än de man vanligtvis är van att möta på sin egen anläggning. Ofta har de tävlande antingen lag- eller individuella t-shirt med tryck på sig för att känna sig extra sporrade. Antingen är det namnet på anläggningen som trycks upp eller om den tävlande har fått ett eget ”Crossfit-smeknamn”.

Crossfit 22