Löpbandets många fördelar

Under vår och sommar är det många som beger sig ut i löpspåret och får sin träning i den friska luften. Under vinter och höst kan det dock kännas betydligt mer motigt att träna utomhus, speciellt om det är mycket kallt, regnigt eller slaskigt. Mörkret kommer inte heller att ha en så peppande effekt som man kanske hade behövt. Med hjälp av ett löpband kan du skjuta vintern åt sidan och springträna närhelst du känner för det.

Ett löpband kommer med otroligt många fördelar och är utmärkt att använda sig av om du vill optimera din kondition och fettförbränning. Idag kan du träna på löpband i det egna hemmet såväl som på gymmet eller kanske i träningslokalen på arbetet. Här nedan listar vi de fantastiska fördelar som bandet har, men slänger även in några roliga träningspass som du kan prova på.

Fördelar med löpband

  • Med ett löpband behöver du inte sätta på dig många lager av kläder för att kunna springa i kylan. Du kan istället träna i en t-shirt och shorts under årets alla dagar. Oavsett var i Sverige som du bor kommer vintern och kylan alltid vara ett faktum.
  • Medan du springer på löpbandet kan du underhålla dig med att titta på tv, lyssna på musik, en bra podd eller varför inte en ljudbok. Det gör att du fokuserar på annat och kan i de flesta fall springa mycket längre.
  • Glöm allt som har med obekväma bälten och ryggsäckar att göra. När du använder ett löpband slipper du hålla i vattenflaskan som du bör ha med dig. Ställ bara vattenflaskan i hållaren och spring vidare.
  • Ett löpband gör det möjligt att avsluta passet närhelst du känner för det och slänga dig på soffan istället. Det är inget du kan göra om du springer utomhus. Här har du ett utmärkt tillfälle att testa din egen gräns.

Tips på träningspass

Fartstegen – Börja med att få en ordentlig uppvärmning. Därefter ökar du din hastighet med cirka 0,5 km i timmen och detta per minut. Öka vid 6 tillfällen och gå sedan samma ”trappa” nedåt för att hamna i startfart.

3 x 5 min – Kör en uppvärmning på minst 5 minuter. Därefter startar du igång tre stycken tempoökningar på 5 minuter var. Mellan tempoövningarna ska du se till att lägga in 2 minuters joggingvila.