Längdskidåkning

Bor man i Sverige har man kanske de bästa förutsättningarna i världen för att träna längdskidåkning. Dels är det en effektiv träningsform som bränner kalorier snabbt, dels ger det en något att se fram emot när det långa vinterhalvåret närmar sig. Längdskidåkning kan faktiskt göra att man mår bättre inte bara fysiskt utan också psykiskt under vintern, eftersom det är en träningsform som gör att vi vistas utomhus under en tid på året då vi annars vistas som mest inomhus. På det sättet har man större chans att tillgodogöra sig de få soltimmar om dagen som Sverige får. Dessutom är längdskidåkning bland den mest effektiva konditionsträningen man kan ägna sig åt, och den kan ge bättre kroppshållning.cross-country-skiing-624246_960_720

Det sistnämnda är tack vare att man använder överkroppen och bålen mycket när man åker längdskidor, dels för att staka sig fram med stavarna, dels för att hålla balansen. En stark bål och rygg ger också en bra hållning. För alla längdskidåkare, nybörjare som veteraner, är det därför bra att träna upp styrkan i överkroppen även utanför skidspåret, till exempel genom övningar som armhävningar, situps och dips. En maskin på gymmet som är särskilt bra för skidåkare är crosstrainern, eftersom den kombinerar konditionsträning med träning för armar, axlar och rygg.

När man känner sig fysiskt redo att ge sig ut i spåret finns det några andra saker man kan tänka på som nybörjare, till exempel att försöka hitta ett spår som är så platt som möjligt. Det kan vara bra att lära sig skidtekniken ordentligt och känna sig helt stabil på skidorna innan man tar sig an utmaningen att åka i uppförs- eller nedförsbackar, vilket är betydligt svårare än att åka på plan mark. Ett annat tips är att börja åka i klassisk stil. När man känner sig säkrare kan man prova att gå över till skatingstil, som är svårare men som ger mer effektiv träning eftersom den är mer krävande fysiskt.

Efter ett skidpass i minusgrader är kanske det allra bästa att komma hem och ta ett varmt bad. Vill man unna sig något extra lyxigt kan man investera i ett bubbelbadkar, eller kanske till och med en bastu, för att riktigt tina upp musklerna.