Kettlebell

Många av oss som tränar regelbundet tröttnar på de oändliga timmar som man lägger ner på cardio, speciellt vi som vill ha en vältränad kropp utan stora muskler. Forskning har under senare år visat att om man sporadiskt skiftar mellan tung styrketräning och högintensiv intervallträning sätter man igång kroppens fettförbränning. Samtidigt stimuleras en sund muskeltillväxt. Det är ingen hemlighet i fitnessvärlden att man kan uppnå en sådan kroppsbyggnad genom att lägga till kettlebellträning i veckans schema.

Kontorsarbete lägger mycket stress på ryggraden, de långa sittande arbetsdagarna kan orsaka smärtor och skapa en dålig hållning. I det här sammanhanget kan kettlebellträning ha en positiv inverkan på din vardag. Många företag väljer att förebygga det här återkommande problemet genom att samarbeta med de lokala gymanläggningarna eller genom att bygga ett eget gym åt sina anställda. Är du företagare och känner att dina anställda upplever ryggbesvär och lider av dålig hållning kan det här vara extra intressant. Att ta ett företagslån kan då vara ett alternativ som kan underlätta processen. Som kuriosa kan nämnas att träningsformen har sitt ursprung i 1800-talets Ryssland. Kettlebell kallas även girja och redskapet ser ut som en kanonkula med handtag.

Vad gäller designen av en kettlebell så är det tydligt att vikten inte är jämt fördelad i jämförelse med t. ex. hantlar. Den ojämna viktfördelningen skapar en kontravikt, vilket i sin tur tvingar kroppen att jobba på stabilitet och balans under ett kettlebell-pass. Det är särskilt effektivt för att aktivera och förstärka din core-styrka och koordination.

Fördelar

Det finns en lång rad med fördelar med kettlebellträning. Övergripande styrka, core, flexibilitet och fettförbränning är bara några av de viktiga aspekter som kettlebells tillför i din träning. Viktigt att notera är att kettlebells kräver en kontrollerad utövning av rörelse och teknik i din kroppsmekanik för att skippa skador.

Det positiva med kettlebell är att träningsformen kan ge ett dynamiskt och växlande träningspass där den breda räckvidden i rörelsen attackerar varenda muskel i din kropp. Redskapet är lätt att transportera i och med att du behöver bara en kettlebell samtidigt som den är lätthanterlig och kräver väldigt liten plats i din träningsbag. Vid träning så stimuleras dessutom de funktionella delarna av kroppen då flera olika muskelgrupper arbetar parallellt, vilket kan vara speciellt viktigt för någon som har ett dagligt fysiskt arbete. Du tränar helt enkelt din cardio och styrka samtidigt.

Om du är nybörjare rekommenderas det att du tar hjälp av en personlig tränare i början, eller av någon i din vänskapskrets som har någon form av grundläggande kunskap inom funktionell rörelseteknik, så att du från start säkerställer en bra form och förebygger skador. Det finns även många bra guider och instruktionsvideos på nätet som du kan använda dig av för att komma igång.